Haben Sie allgemeine Fragen ("Erstkontakt") zu unserem Studienangebot?
Dann sind Sie hier richtig.

Haben Sie spezielle Fragen zu Ihrer Online-Bewerbung bzw. Bewerbernummer?
Unter folgenden Telefonnummern finden Sie hier eine Ansprechpartnerin:

Buchstaben A-K: 0831-2523-355,-350,-122,-124
Buchstaben L-Z: 0831-2523-351,-120,-354,-359

Diese Telefonnummern gelten unabhängig von der gewählten Studienrichtung bis zum Ende des Vergabeverfahrens.

Danach wenden Sie sich bitte an das Studienamt

Admission

Allocation of study places for university entrants
Admission procedure for the winter term 2017/2018

Free courses for winter term 2018/2019 (without restricted admission):

Courses with restricted admission for winter term 2018/2019

The admission procedure is carried out by theStudent Office since it is a local admission procedure. In the free courses (without restricted admission) all applicants will be allocated a study place.
The Student Office will send you an Admission Certificate, which also contains important information about registration (enrolment).

Allocation of study places for university entrants

Except for some special quotas, all study places were allocated on the basis of marks, waiting periods and a so-called “professional quota”. As far all allocation on the basis of marks is concerned, a separate quota is drawn up for graduates from German upper secondary vocational schools (Fachoberschule – FOS).

In the winter term 2018/2019, study places within the individual groups (ABI1)/FOS2)) were allocated as follows:

• on the basis of qualification (Abitur mark / FOS mark),
  • 10 % of study places are allocated on the basis of the waiting period (W = number of terms between university entrance qualification and beginning of the course of study considering previous study periods and any vocational trainings). FOS and ABI are regarded as one group here,
  • some places are only allocated to applicants with subject-specific vocational training and / or professional qualification (separately for FOS and ABI).

1) ABI = Abitur: German general university entrance qualification
2) FOS = German subject-specific university entrance qualification